Body-Talk

methode

Erkennen en benutten

van je eigen (on)mogelijkheden

Ik hou van leren. Hieronder beschrijf ik welke scholing ik heb gedaan op het gebied van lichaamsgericht begeleiden. 

School voor Zijnsoriëntatie

De school voor Zijnsoriëntatie is erop gericht je inherente vrijheid te erkennen en te leven.  Aanwezig zijn bij wat zich aandient is de belangrijkste vaardigheid van deze scholing. Het lijkt in onze natuur te zitten om weg te willen van dat wat we als onaangenaam ervaren of datgene wat we veroordelen van onszelf. Door te erkennen van je situatie hoe het nu is, kom je precies uit waar je je op dat moment bevindt.

Een ander belangrijk uitgangspunt is ook dat de mens ten diepste goed is. Als je gedrag vertoont dat niet zo fraai is, draagt dat in de kern een intentie met zich mee, om iets wat belangrijk voor jou is, te beschermen. Wellicht herken je je in het feit dat je uit je slof schiet tegen je partner als hij te laat thuis komt. Misschien uit zorgen over zijn veiligheid of uit irritatie omdat jij lekker eten belangrijk vindt en nu is het verpieterd.  We zijn geneigd onszelf zo vaak af te rekenen op de boosheid, dat die niet zou mogen. Maar datgene wat je met je boosheid beschermt, namelijk dat je van je partner houdt en van lekker eten, blijft vaak buiten beeld. Als je zo leert kijken naar je ‘slechte’  eigenschappen ontstaat er ruimte om te kijken hoe je dit wellicht anders zou kunnen gaan doen.

In mijn optiek en dus ook werkwijze is er geen goed en fout gedrag. Het gaat erom jezelf te leren kennen. Te leren kijken met welke intenties je welk gedrag doet, waar je aansluit bij je diepste verlangens en potenties zodat je je je eigen leven (meer) leeft.

Ik geloof niet dat ons leven maakbaar is en dat we als mens maakbaar zijn. Er zijn heel veel zaken die ons overkomen, gebeuren. Leuke zaken en ook minder leuke zaken. Maar ik geloof wel in dat we altijd een keuze hebben.  In alles wat er gebeurt in je leven kan je vervolgens weer bepalen hoe je er mee om wilt en kunt gaan. In mijn werkwijze krijgen verlies en verdriet een plek. Erkennen is een belangrijk sleutelwoord in mijn werkwijze en daarmee ook in jouw leven. Rouwen en stilstaan bij alles wat pijn doet, anders gelopen is, verwachtingen die niet uitkomen. Dit erkennen is een sleutel (werk) woord. Erkennen werkt helend. Iedereen en alles wil gezien worden. Vooraf zeggen mensen wel eens waarom zou ik dat willen voelen?  Het erkennen van dat wat je raakt, maakt het waar, en dat is precies je startpunt. Om van daaruit te kijken wat je volgende stap zou kunnen zijn.

BML Body Mind Language

Een tweede belangrijke manier van werken en kijken heb ik gevonden in het inzetten van je lichaam bij het vinden van antwoorden en richting. De manier waarop we denken, onze overtuigingen, zie je terug in onze bewegingen en in onze lichaamshoudingen.  We hebben namelijk niet alleen een lichaam, we zijn ons lichaam. En dat lijf weet ontzettend veel. Daarin liggen ervaringen opgeslagen, oude patronen, onze gewoonten, verdriet, verlies en onze diepste verlangens, emoties en gedachten. Vaak praten we veel, juist om de hete brei heen. Het aanspreken van je lichaamswijsheid brengt je weer in balans, op het juiste punt, van waaruit je ziet wat een volgende stap is.

In deze manier van  werken wordt je gevraagd vraagstukken en problemen ook, of misschien wel allereerst in houdingen en beweging uit te drukken. Want in beweging toont de mens zijn diepste drijfveren en beweegredenen.  De houdingen vertellen veel over hoe jij je verhoudt tot de vragen die je hebt en je beweging geven informatie over welke richting jij op kan.

Systemische blik

Een systemische blik erkent dat de werkelijkheid meerdere lagen heeft. Vaak zijn vragen en problemen niet rechtlijnig en eenduidig. En spelen er veel meer zaken en mensen een rol dan zo op het eerste gezicht. Een probleem is vaak een uitingsvorm van iets wat op een diepere laag speelt. Een systemische blik gaat uit van drie oerkrachten: insluiten, ordening en uitwisseling. Iedereen heeft recht op een plek, we zijn verbonden zijn met de anderen en alles om ons heen. Dat betekent dat er aandacht is voor wie er allemaal betrokken en verbonden zijn aan jouw vraag of probleem. Welke plek de betrokkenen dan hebben in dat systeem is een volgende oerkracht van het systeem. De ordening geeft duidelijkheid en het geeft rust als men zijn eigen plek inneemt met de bijbehorende verantwoordelijkheden. Tot slot blijft een systeem in evenwicht doordat er een balans in geven en nemen is. Vaak hebben we voorkeur voor een van deze twee, het is verhelderend als je daar zicht op creëert en oefent met datgene wat je van nature niet doet.

Lichaamswerk

Ontspannings-oefeningen, mindfulness, meditatie, qigong, tibetaanse yoga. Allemaal vormen van lichaamsbeweging die gericht zijn op het vergroten van je  lichaamsbewustzijn. Dat is het grote verschil met sporten en eerlijk gezegd ook veel vormen van yoga. De laatste twee gaan over conditie, presteren, spelen tegen een ander.  Of je sporten leuk vindt of niet, vaak heb je weinig contact met je eigen lichaam. Je bent vooral gericht op de ander of de prestatie.  Ik ben persoonlijk een enorme fan van sport, maar ze vergroten mijn lichaamsbewustzijn niet.

Waarom is dat zo belangrijk, dat lichaamsbewustzijn?  Bewust zijn van je ademhaling, spierspanning in je lijf of lichaamsdelen, pijn, moeheid, honger hebben, is allemaal informatie die je iets vertelt over jezelf. Over hoe het met je gaat, soms over wat je aan het doen bent maar vooral over hoe je datgene wat je doet aan het doen bent. Met dat vergrote lichaamsbewustzijn krijg je meer zicht op wat je leuk vindt en wat je niet leuk vindt. Waar je stress van krijgt en wat je ten diepste wil in het leven.  Waar je vast zit en waar je heen zou willen?  Kortom, het is dat lijf dat ons de informatie al toespeelt, het is aan jou om deze in je bewuste systeem te krijgen en deze te leren interpreteren. En daarmee heb je goud in handen: breng je hoofd en lijf een stuk dichter bij elkaar en je krijgt zicht op hoe jij goed voor jezelf kunt zorgen.

LSP Lego Serious Play methode

LSP is een methode die je handen laat bouwen wat je al weet maar veelal nog niet in woorden hebt verwoord. Net als bewegen en lichaamssignalen, maak je met het bouwen met de legostenen je vaak onzichtbare en onbewuste kennis en wijsheid zichtbaar. De methode is oorspronkelijk ontwikkeld voor het bedrijfsleven, om teambuildingsprocessen en meerjarenstrategieen te ondersteunen en te ontwikkelen.

Ik zet het ook in voor persoonlijke ontwikkeling, waarin je je eigen verlangens, toekomst en perspectieven bouwt en je laat verrassen door wat je kennelijk al weet maar nog niet verwoord had. Het is een methode die minder direct en minder snel is dan je vragen en niet-weten in lichaamshoudingen uit te drukken. En dat kan voor sommigen juist een groot voordeel zijn. Het liefst werk ik in kleine groepen met lego en persoonlijke ontwikkelingsvraagstukken. Het delen creëert tijd en ruimte in je eigen proces.

Andere relevante expertise

v
Verliesdeskundige

Scholing van verliesdeskundige Manu Keirse.

v
Neuro-psychologie

Scholing op het gebied van werking van de hersenen.

Meer weten?

kennismakingsgesprek, live of telefonisch, om je vraag en de methode verder te verkennen