Lichaamshouding en levenshouding zijn één

 

Body & Mind coaching gaat uit van het principe dat lichaamshouding en levenshouding één zijn. Onze levenshouding, die wordt gevormd door onze ervaringen, ligt opgeslagen in ons fysieke systeem (Reich, Totton & Edmondson, 1991). Hierdoor is er een directe relatie tussen gesproken taal en lichaamstaal (Turchet, 2009). 

 

Lichaamsbewustzijn

BML-coaching gaat ervan uit dat lichaamsbewustzijn een voorwaarde voor transformatie is. Door houding en beweging effectief en creatief te koppelen aan gesproken taal, ontstaat er een speelveld waarbij de client zijn belemmeringen, patronen en talenten niet slechts bespreekt, maar kan ondervinden en belichamen.  De kracht van de gesproken taal is daarbij duiding en betekenisgeving en lichaamswerk brengt de direct ervaring. Samen zorgt dit voor een verruiming van het bewustzijn.

 

Vijf uitgangspunten in de werkwijze van een BML-coach

1 Alles is informatie, betrekt naast het luisteren naar de taal ook het luisteren naar het lichaam.

2 Als coach weet je niets, de coach blijft nieuwsgierig en vult niet in vanuit eigen referentiekader maar vraagt aan de client om met het lichaam te tonen wat er bedoeld wordt. om het gezegde uit te drukken in lichaamshoudingen

3 beweging toont onze diepste beweegredenen, beweging wordt ingezet, ook om het handelingsperspectief van de client te verbreden. 

4 Alles wordt gewaardeerd, ook stagnatie en weerstand. De uitnodiging wordt gedaan om ongemak te onderzoeken

5 En tot slot wordt er gewerkt vanuit de koppeling tussen het gesproken woord en de beweging van het lichaam

 

Meer lezen?

Bovenstaande is een samenvatting van het artikel ‘ Coachen met de Body & Mind Language-methode, dat in maart 2021 in het Tijdschrift voor Coaching. Het volledige artikel lees je hier: bml meerwaarde.